5 triljoen terabyte aan data: wat wordt daarvan gerecycled?

Internet is groot, maar hoe groot? Een lastige vraag volgens Wisegeek maar CEO Eric Schmidt van Google, schat zo’n 5 triljoen terabyte. Die geen 5 miljoen of 5 miljard, maar 5 triljoen keer 1024 gigabyte. Hoe zie dat er online uit?

Als de 2.3 miljard mensen online (of 7,9 nieuwe gebruikers per seconde) die samen 1 miljard Tweets per week, 1 nieuwe blog per seconde, of een triljoen “video playbacks” via YouTube alleen al consumeren of produceren.

Maar wat gebeurd er met die video’s die nooit bekeken worden, of de blogs waar men nooit meer iets mee doet? Zodra iets online staat is het nauwelijks meer te verwijderen. Uiteraard kan de gebruiker de afbeelding, video of andere media offline halen, maar tegen die tijd is het vaak al verspreid of gezien en zwerft het online rond. Stel je eens voor: alle online informatie printen op papier, en dan alles laten liggen wat we niet gebruiken. We zouden al snel verdrinken in onze eigen rommel.

WUWA (While U Were Away) heeft daar nu een inspirerende oplossing voor. Online bieden ze de mogelijkheid om te kijken hoe Google, CNN of Pamela Anders voor je neus worden gerecycled. Alle niet gebruikte data wordt uiteen getrokken waarna er een nieuw basis materiaal van wordt gemaakt; een soort digitale verf die kan worden gebruikt om andere dingen van te maken. Wanneer er een site gekozen wordt maakt de tool een data-analyse en plaatst deze op je canvas. Het kan de zijn dat je het CCN logo ziet, of een heleboel cijfertjes. Ook heb je de mogelijkheid jouw eigen recycle-project uit te printen en aan de muur te hangen. Inmiddels zijn enkele van deze recycle-projecten als tentoonstelling opgehangen waardoor een aparte en leuke collectie wordt gevormd door de informatie die wij online niet gebruiken.

Deze grappige tool transformeert dus niet alleen online afval naar offline kunst, maar laat mensen ook zien dat er naast een CO2-afdruk ook zoiets bestaat als een digitale afdruk waarmee het internet “vervuild” kan raken. Meer weten? Lees het hier.