Augmented reality startup verslaat Harry Potter! Dara Technologies brengt verbeelding tot leven

Harry Potter kan z’n trukendoos wel inpakken want Dara Technologies presenteert: de Time Tub Twins! Vliegende badkuipen, scharrelende hondjes en natuurlijk doldwaze avonturen, Sinterklaas zou moeten inzetten in opAugmented Reality kinderboeken.

Maragara Tejera Padilla Dara Technologies

Augmented wat? Boeken waarbij de hoofdrolspelers door je huiskamer vliegen. Gewapend met iPad en speciaal boek maken oprichters Margera Tejera Padilla en Dennis Ippel van Dara Technologies het mogelijk om een deel van onze realiteit zo om te vormen (augmenting is letterlijk vertaald ‘uitbreiden’) dat het net lijkt alsof de personages met badkuip en al ‘jouw realiteit’ invliegen. En dat maakt lezen ineens een stuk multidimensionaler.

Met AR wordt het mogelijk om virtueel element te plaatsen in de bestaande wereld

Dennis Ippel Dara Technologies

Smoren we het lezen van boeken zoals we dat kennen dan niet direct in de kiem? Niet volgens Padilla en Ippel. In een tijd waarin kinderen een groot deel van hun tijd besteden beeldschermen in alle groottes en maten, kan een koppeling tussen scherm en boek juíst dat zetje geven om boeken te herontdekken. En met zo’n grappig, leuk concept als de Time Tub Twins wordt die stap wel heel klein!

Wat is Augmented Reality nou precies?

“Met AR wordt het mogelijk om virtueel element te plaatsen in de bestaande wereld, dus denk aan afbeeldingen of objecten”, zegt Padilla. “De virtuele elementen zijn gekoppeld aan de echte wereld. Als een 3D scene gelinkt is aan een afbeelding en deze afbeelding bijvoorbeeld draait, dan draait de hele 3D scene mee. En daarin zit ‘m de magie van AR!”.

Maar wat is dan de achterliggende technologie van AR?

“Over het algemeen wordt AR aangestuurd door beeldherkennings-algoritmes. Die algoritmes kunnen afbeeldingen herkennen wanneer de afbeeldingen een specifieke groep kenmerken hebben. Bijvoorbeeld de contouren van een afbeelding”, ligt Padilla toe. “Zodra de kenmerken zijn gevonden en de afbeelding is herkend, kunnen de algoritmes de bewegingen van deze afbeeldingen (lees: de geïdentificeerde kernmerken) volgen waardoor het mogelijk wordt om afbeeldingen beweegbaar te maken”.  

Klinkt als een technologie die ook zeer goed zou kunnen worden gebruikt bij medische productontwikkeling of engineering. Waarom kinderboeken?

“Zowel Dennis als ik worden vooral geïnspireerd door de creatieve mogelijkheden van deze technologie en de toepassing binnen leerzame educatie. Kinderen zijn het perfecte publiek voor AR: ze oordelen niet maar ze genieten van de transformatie van beeldscherm naar een ‘magical window’ waarmee ze dingen kunnen zien die er niet zijn. We willen bovendien graag leren deze nieuwe vorm van storytelling kan worden ingezet om kinderen te laten leren. Denk aan add-ons voor reken- en taalboeken, enzovoorts.”

Onze app breidt de ervaring uit door een extra laag aan informatie, plezier en entertainment toe te voegen

Maar lezen ze nog wel echt een boek als ze eigenlijk meer aan het kijken zijn via een iPad of scherm? Telt dit nog wel als boek?

Padilla legt uit: “Wat ons anders maakt dan pure storytelling apps bijvoorbeeld, is dat we willen dat onze app echt een toevoeging is aan fysieke boeken, in plaats van een vervanging. Het boek is het medium waarmee het verhaal wordt verteld, maar onze app breidt de ervaring uit door een extra laag aan informatie, plezier en entertainment toe te voegen. Van de 40 pagina’s van het boek zullen er 17 augmentable zijn, dus je gebruikt niet bij iedere pagina de app.”

“Bovendien denken we goed na over hoe de dynamiek tussen tablet en lezen zal gaan werken in het boek”, vult ze aan. “Het lezen gebeurd via de pagina’s, niet via het scherm. De app biedt daar bovenop de mogelijkheid om te interacteren met het verhaal. We willen de verbeelding van kinderen tot leven doen komen.”

En wat zijn de plannen voor de komende 6 maanden?

“We hebben twee ambitieuze plannen voor het komende half jaar: allereerst het afronden van ons eerste boek, ten tweede het afronden van onze eerste seed investment ronde. Om die twee doelen te bereiken hebben we besloten eencrowdfundingcampagne te doen, die staat inmiddels op 37% (binnen de eerste 4 dagen, red.). Daarmee kunnen we inkomsten genereren en direct bewijzen dat er een markt is voor ons product zodat we investeerders kunnen overtuigen en ons boek snel kunnen opleveren!”