Betaalbare projectmanagement- opleidingen: hier is de top 6!

Je wilt doorgroeien naar een projectmanagementrol, of gewoon eens uitvinden wat dit mogelijk omvat. Dan is het fijn als je niet direct de duurste MBA uit eigen zak hoeft te betalen. Deze online opleidingen kun je gratis volgen, of je kunt betalen voor het certificaat. En je projectmanagement-courses kun je lekker in je eigen tijd volgen!

MicroMaster van het Rochester Institute of Technology

Kort de voor- en nadelen

+ Serieus certificaat, leerpad uitgetekend door topinstituut, examen t.w.v. $600 inbegrepen

– Je moet alle courses afronden om het certificaat te behalen, goede onderbouwing waarde van online cursussen en (onbekende) R.I.T. is nodig

Wat is het?

Het R.I.T. is een privé doctorale universiteit in New York, geen kleine jongen dus. Normaal kost een master degree zo’n €36.000 maar via EdX kun je een micro-master Project Management volgen voor ca. €870. Ter vergelijking, een PRINCE2 + Agile cursus (incl. examens) kost bij bijvoorbeeld Capgemini Academy ca. €2400.

Welke vakken volg je bij de micromaster Project Management?

  • Project Management Life Cycle
  • International Project Management,
  • Project Management MicroMasters Capstone Exam
  • Best Practices for Project Management Success.

Is dat een volledige master Project Management? Nee, daarom heet het ook micro-master. Maar mocht je je willen aanmelden voor een bachelor course aan het R.I.T. dan krijg je wel een vrijstelling ter waarde van 9/33 ECTS. En je krijgt gratis toegang een online voorbereidingscursus voor het PMP-certificaat, waarvoor redelijk pittige vereisten zijn opgesteld. Dat je met deze micromaster toegang krijgt tot de zwaardere trainingsmaterialen van een wereldwijd topinstituut, laat zien dat deze micromaster Project Management echt een mooie toevoeging is aan je C.V.

Introduction to Project Management

Kort de voor- en nadelen

+ Goede introductie, laagdrempelige mogelijkheid om kennis te maken met de basis van project management, een van de goedkopere courses, niet te veel studielast

– Reviews niet altijd even positief, basisniveau

Wat is het?

Deze course via de University of Adelaide biedt een mooie gelegenheid om eens te proeven van het Project Management vak. Met certificaat kost dit vak €42. De course duurt officieel 6 weken, met 2-3 uur studielast per week. Maar omdat Introduction to Project Management ‘self-paced’ is, zou je deze course ook in 18/8 = 2.25 dagen kunnen afronden. De reviews zijn niet altijd even positief, maar de cursus is toegankelijk en betalen is optioneel.

Introduction to Managerial Economics

Kort de voor- en nadelen

+ Must have, 6 weken a 5/6 uur, of 1 volle week, betaalbaar, meer diepgang dan beginnerslevel (namelijk medior)

– Met echt geen kennis van finance kan dit soms een uitdagende course zijn

Wat is het?

Budgettering is een belangrijk punt binnen project management. Eén van de populaire agile methodes, Scrum, is ondanks haar populariteit berucht vanwege uit de hand lopende kosten. Waarom? Omdat Scrum oorspronkelijk een digitale productontwikkel-methode was, en nu ook voor project management wordt ingezet. Dat is waarom er van veel project managers alsnog PRINCE2 wordt gevraagd. En hoewel dat zonder agile-aanvulling niet helemaal meer van deze tijd is, is budgettering en bedrijfseconomie op projectmanagement-niveau steevast onderdeel van PRINCE2. Oftewel: belangrijk onderwerp. Gelukkig biedt het Indian Institute of Management in Bangalore een intermediate level Managerial Economics aan. Oftewel, geen beginners maar medior-vak dus, voor maar $25.

Business Foundations

Kort de voor- en nadelen

+ Goed om te hebben welke rol je ook hebt in een bedrijf, brede introductie voor alle management en leidinggevende rollen in een bedrijf, de University of British Columbia heeft het op één na hoogste gemiddelde cijfer (8,96) van binnenkomende studenten en is de 3e beste universiteit van Canada

– Certificaat is iets duurder ($150)

Wat is het?

Projecten zijn leuk omdat ze een kop en een staart hebben. Maar of je nu extern wordt ingehuurd door een bedrijf of onderdeel bent van de organisatie, je krijgt te maken met de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf. En daar moet je je project management op kunnen afstemmen. Hoe? Met een course Business Foundations natuurlijk. De manier waarop een bedrijf werkt beïnvloed het verloop van een project namelijk enorm. Van industry disruption tot (daar is íe weer) basic financial literacy, bij de University of British Columbia komt het allemaal aan bod.

Leadership & Management for IT Project Teams

Kort de voor- en nadelen

+ Praktische invulling abstracte management informatie, University of Washington staat vrijwel in wereldwijde top 20 van universiteiten, IT is een veelvoorkomend aspect van bedrijfsvoering, lage studiebelasting (4 weken à 2-5 uur p.w.)

– Geen

The Academic Ranking of World Universities (ARWU) has consistently ranked UW as one of the top 20 universities worldwide every year since its first release.[53]

Wat is het?

IT is cruciaal in onze bedrijfsvoering geworden. Als project manager wordt je dus vroeg of laat betrokken bij IT processen. Zelfs als het niet jouw direct area of expertise is, is het dus belangrijk om te snappen hoe je IT op projectmatige basis managet. Daarom is de Leadership & Management for IT Project Teams van de University of Washington een mooie toevoeging aan deze lijst. De toegevoegde waarde in deze course in vergelijking met de andere courses, is dat hier sterk de nadruk wordt gelegd op het in kaart brengen en meten op requirements en competencies van het project. Omdat het bij IT vaak gaat om een directe koppeling tussen digitaal product en eindgebruiker, legt deze course ook nog eens de nadruk op de praktische kanten van project management.

Business Communications & Leading with Effective Communciation

Kort de voor- en nadelen

+ Goede dekking alle manieren om te communiceren, cruciaal binnen project management: staat altijd in de lijst met redenen waarom projecten falen

– 2 verschillende courses, niet één course die alles afdekt. Gecombineerde studie last is redelijk zwaar = 6-7 weken à 3-5 uur ($150) + 4 weken à 2 uur ($50)

Wat is het?

Dit zijn dus eigenlijk 2 verschillende courses. Business Communications is van de University of British Columbia (die van hierboven). Hier leer je beter om argumenten op te bouwen en je communicatie helder, overtuigend en onderbouwd te houden in een management discussie. De course Leading with Effective Communication gaat meer om het gevoelsmatige aspect van communicatie, draait net iets meer om ‘de mensen op de vloer’ en het overtuigen op basis van ideeën en inspiratie. Beiden zijn dus belangrijk.

Mis je een onderdeel?

Laat het weten in de comments hieronder. Succes!