Finance was nog nooit zo fascinerend: hoeveel is jouw bedrijf waard?

Weten hoe je toekomstige investeerder nou echt denkt over je bedrijf en waarom? Zo moeilijk is het helemaal niet!

Althans, niet volgens Daniel Faloppa en Gianluca Valentini van Equidam, het “online company valuation” bedrijf uit Rotterdam. Of eigenlijk, Italië. Want Equidam is zo’n drie jaar geleden opgericht door twee internationale studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zij hebben een online bedrijfswaarderingstool ontwikkeld die de diepte ingaat (ca. 15 pagina’s aan uitleg in het hele rapport) zonder daarbij de begrijpelijkheid en laagdrempeligheid voor startende ondernemers tekort te doen. Daarmee ze hopen om bedrijfswaardering voor iedere ondernemer toegankelijk te maken.

Wat motiveert twee studenten om binnen één van de best betaalde sectoren (finance) een risicovolle en slecht betaalde ‘baan’ als ondernemer te nemen? De overtuiging dat jij dadelijk op gelijk niveau met je investeerder om tafel kunt zitten!

Waarom zijn jullie een bedrijfswaarderings-bedrijf gestart?

“Zowel Gianluca als ik zijn altijd al gefascineerd geweest door de creatie van bedrijven”, zegt Daniel Faloppa. “Wij geloven 100% dat nieuwe bedrijven innovatie sturen, dat ondernemers de risicodragers zijn en dat zij in staat zijn om technologie en vooruitgang te kapitaliseren. Wij willen die ondernemers helpen bij het vereenvoudigen van het besluitvormingsproces in een vroeg stadium van het bedrijf door hun bedrijfswaardering te versimpelen”.

[quote_box_center author=””]Je moet dus beseffen dat je een deel van je controle en je cash-flow rechten kwijt bent voor de rest van het bestaan van jouw bedrijf, voor altijd dus.[/quote_box_center]

Je besluitvormingsproces vereenvoudigen klinkt als iets waar alle bedrijven wat aan kunnen hebben, maar je doet toch een bedrijfswaardering om met investeerders om de tafel te kunnen zitten?

“Klopt! Maar wanneer je bezig bent een eigen vermogen-financieringsronde verkoop je je bedrijf. Je moet dus beseffen dat je een deel van je controle en je cash-flow rechten kwijt bent voor de rest van het bestaan van jouw bedrijf, voor altijd dus.”

“Vragen die daaruit voortkomen zijn bijvoorbeeld “Moeten we nu in zee gaan met deze investeerder of nog even wachten?”; “Hoe werkt deze waardering door in de toekomst?”; “Kan ik bedrag X vragen voor percentage Y?”; “Ben ik er wel echt klaar voor om dit deel van mijn bedrijf te verkopen?”, enzovoorts. De allereerste rol van de bedrijfswaardering is dus deze besluiten makkelijker te maken.”

[quote_box_center author=””]Er is geen één juiste prijs.[/quote_box_center]

Met een bedrijfswaardering in handen kan ik dus de juiste prijs vragen aan mijn toekomstige investeerder(s)?

“Er is geen één juiste prijs. Een bedrijfswaardering an sich kan alleen maar ‘te’ hoog of ‘te’ laag zijn in vergelijking met huidige waarden zoals omzet, tractie, behaalde milestones, huidige kapitaalmarkten, toekomstige omzetten, het team, enzovoorts. Je hebt dus een goed inzicht nodig in die parameters om een inhoudelijk gesprek te kunnen voeren met een investeerder”.

Ja, maar als een bedrijfswaardering relatief is dan heeft zo’n waardering op basis van die parameters toch geen waarde? Al die feiten doen er niet toe als ik en mijn investeerder samen iets anders besluiten.

“Misschien helpt het om te snappen dat er een verschil is tussen prijs en waarde (of waardering). Wat Equidam probeert te doen is om een objectieve waarde te bepalen. Dat kun je vergelijken met het taxeren van een huis waarbij de prijs wordt bepaald op basis van het aantal vierkante meters, de staat van onderhoudt enzovoorts, in vergelijking met huizen in de buurt.”

[quote_box_center author=””]Wat Equidam probeert te doen is om een objectieve waarde te bepalen. Dat kun je vergelijken met het taxeren van een huis.[/quote_box_center]

“Vervolgens kan het zijn dat een koper bijzonder geïnteresseerd is in juist jouw huis en daarom bereid is om meer te betalen. Of, als jij als verkoper juist graag van het huis af wilt, dan doe jij aan jouw kant wat water bij de wijn. Maar door zoveel mogelijk informatie over het huis helder en duidelijk tentoon te spreiden kunnen beide partijen in ieder geval een gezonde, inhoudelijk waardevolle discussie voeren over de uiteindelijke prijs”.

“Voor investeerders in jouw startende bedrijf geldt dat ze waarschijnlijk meer getraind zijn in deze discussies waardoor men gelooft dat ze een betere startpositie dan een ondernemer hebben in een bedrijfswaarderingsgesprek. Door de achterliggende informatie van een bedrijfswaardering op overzichtelijke wijze beschikbaar te maken en ondernemers mee te nemen door het gedachteproces van een investeerder, helpt Equidam ondernemers om op gelijk niveau het gesprek te voeren”.

Helder! Dus dan heb ik bijvoorbeeld een Equidam-waarderingsrapport in handen en kan ik op zoek naar investeerders: hoe doe ik dat?

“De beste manier om investeerders aan boord te krijgen is door het bedrijf uit te bouwen. Dat betekent zo ver mogelijk komen met de beschikbare middelen, het concept naar buiten te brengen en contacten te leggen die je bij je investeringsronde kunnen helpen. Dus contacten bij andere startups die net een investering hebben gekregen bijvoorbeeld”.

“Wanneer je eenmaal daadwerkelijk geld gaat ophalen, is het belangrijk om je plannen op papier te zetten. Zo ‘vang’ je alle ideeën die er rondzweven in je bedrijf en kun je makkelijker de sterke en zwakke punten identificeren doordat je alles concreter maakt. Daarna zijn de stappen naar een pitchdeck en financieel plan ook makkelijker. Daarna kun je aan de slag met een bedrijfswaardering zodat je een marge qua bedrijfswaardering definieert waarin je terecht wilt komen.”

“Als je dat allemaal op orde hebt kun je die informatie gaan delen met je netwerk waarbij het extreem belangrijk is om echt goed te luisteren naar de feedback die je krijgt en te proberen om goed antwoord te geven op de vragen die je krijgt. Plannen zijn niet geschreven in steen en het bijsturen van je plannen geeft je meer vertrouwen in de uiteindelijke beslissing die je neemt. Uiteindelijk zullen van alle personen die je hebt gesproken, een aantal informele toezeggingen voortkomen. Die bouw je uit waarna je vervolgens het juridische traject in gaat waarbij het dus belangrijk dat er geen punten in de bedrijfswaardering zijn overgeslagen”.

[quote_box_center author=””]Vraag de gratis Equidam-waardering aan waarbij je bedrijf binnen 30 minuten op vijf verschillende manieren gewaardeerd wordt.[/quote_box_center]

Tot slot, heb je een tip om mee af te sluiten?

“Zeker, voordat je betaald voor een waardering: vraag de gratis Equidam-waardering aan waarbij je bedrijf binnen 30 minuten op vijf verschillende manieren gewaardeerd wordt. Zo weet je exact op welke punten jouw bedrijf een hoge waardering scoort!”