Leiders lijken meer op persoonlijke ontwikkelcoaches dankzij onze digitale maatschappij!

Lange termijn-doelstellingen, faciliteren, mensen als spirituele personen en “what’s in it for we”.

Leiders lijken steeds meer op persoonlijke ontwikkelingscoaches, past dat in een wereld die wordt gedreven door technologie? Ja! Sterker nog, de digitalisering en steeds hogere mate van technologie zorgt ervoor dat we weer besef hebben van onze eigen (menselijke) bijdrage.

Als je ’t thuis niet krijgt ga je ’t ergens anders halen

Geen opleidingsbudget? Ik train mezelf wel in mijn eigen tijd. Twijfels over je baas? Even je oordeel spiegelen op Reddit. Alsnog een andere baan? Vacatures genoeg. Carrière switch? Internet leert je hoe.

De digitalisering van onze maatschappij en de middelen die daarmee voor handen zijn gekomen, hebben onze afhankelijkheid van andere mensen in bepaalde opzichten sterk verminderd en dat is goed. Vroeger liet je het wel uit je hoofd die vervelende bibliothecaris ook vervelend terug te behandelen, anders redde je het niet met je onderzoek, nu heb je hem/haar niet meer nodig. Hetzelfde gold voor je baas: je had ‘m nodig om of vooruit te komen of om er niet op achteruit te gaan.

Natuurlijk zijn we nu (hopelijk tot op zekere hoogte) afhankelijk van technologie, dus het is flink balen als het internet er een uurtje uit ligt. Maar je afreageren op mensen, dat doe je niet. De rol die we als collega’s en leidinggevende hebben is sterk veranderd omdat men ons niet meer om dezelfde redenen nodig heeft als voorheen. Hoe zit dat?

Ook mensen worden ‘resources on the balance sheet

‘De Organisatie’ is niks

De organisatie was vroeger niet alleen een plek om te werken maar voor velen ook een plek voor ‘middelen’. Voor opleiding, ontwikkeling, geld, sociale contacten en zelfs zorg en verzekeringen  waren we afhankelijk van onze werkgever. Als we willen kunnen we veel van die zaken nu zelf regelen. Klinkt best goed, behalve wanneer je als werknemer een zwakkere positie hebt en dat was al snel het geval. Bovendien had de organisatie maar één doel: groeien.

Is er nog iets dat als enige doel heeft om te groeien? Ja, kanker

Een business expert zei ooit: “Is er nog iets dat als enige doel heeft om te groeien? Ja, kanker”. Lekker stevige statement maar niet geheel onwaar. Een organisatie die alleen maar groeit om te groeien heeft geen hoger doel. Processen en middelen, dus ook mensen, worden ‘resources on the balance sheet” van het bedrijf. Zou jij je vrijwillig opofferen voor een zielloos bestaan? Er komen hele generaties aan (inclusief de bestaande) die dat niet (langer) pikken en op zoek zijn naar kleine bedrijven, zelfstandigheid en de mogelijkheid om te falen.

OldvsNew

Wat moeten leiders dan doen?

Zie de afbeelding. Interessante punten en ik pak er even drie uit.

1) Afhankelijkheid van mensen is veranderd

Ja, we zijn nog steeds afhankelijk van mensen maar dan voor de ‘menselijke maat’ in ons technologische paradijsje. Er is zoals je ziet steeds meer visie op wat de persoon wil, hoe mensen zich ontwikkelen en of we experts zijn binnen een bepaald gebied. Technologie gaat zo snel dat mensen de lange termijninvestering zijn geworden. Dat betekend niet dat ik verwacht dat iemand de komende 10 jaar in mijn bedrijf zal blijven (mag wel) maar wel dat men continue bezig is met zichzelf te ontwikkelen. Zoals Richard Branson zegt: “Clients do not come first: employees come first, they will take care of your client”. Ontwikkeling van werknemers is ontwikkeling van je bedrijf en omdat jij de leider bent, ben je continue in de lead om je werknemers te helpen bij hun ontwikkeling. Coaching en feedback dus.

2) Uitzondering = diversiteit = innovatie = leiden

Bovendien zouden leiders moeten zoeken naar de uitzonderingen om diversiteit te bevorderen. De gechargeerde versie: uitzondering = diversiteit = innovatie = leiden. Waar zoekt de leider concreet naar: patronen en hoe die te doorbreken.  Bijvoorbeeld het C.V. van een marketeer: 3 jaar bachelor Commerciële Economie, 1 jaar Digitale Marketing met als afstudeerscriptie: “Het ABC-model digitaal toegepast op financiële bedrijven”. Niet interessant. Wel interessant: 3 jaar bachelor Econometrie, half jaar vrijwilliger “Teach the Kids” in Zambia en terug in Nederland betaalde huiswerkbegeleiding, waarna 1 jaar Master Wetenschapsfilosofie. Deze persoon maakt keuzes en durft te veranderen. Hoe en waarom dan? Dat is jouw taak als leider om achter te komen.

3) Jij bent de helpdesk van je team

De taakverdeling van een leider: 30% strategische ontwikkeling, 70% helpdeskmedewerker van je eigen team. Ja, er moet altijd iemand in het team zijn die de lead neemt (lees: krijgt/ verdiend, daarover later meer) en een route uitstippelt. Maar die route moet A) aan gort mogen worden geschoten met goede verbeterpunten van het team en B) uit kunnen worden gevoerd door het team met de juiste kennis en in een goede omgeving. En die laatste twee punten zijn jouw verantwoordelijkheid. Mensen moeten naar je toe durven komen met problemen die ze tegenkomen, of het nou gaat over processen binnen het bedrijf, nieuwe ideeën of persoonlijke principes die hen in de weg zitten bij het uitvoeren van een genomen beslissing. Bovendien moeten personen in je team durven te falen en je dit durven te vertellen. Je moet je zelf dan kwetsbaar durven opstellen en daarmee benaderbaar blijven voor je teamleden.

 

Afbeeldingen: Pexels.com & Scoop.it