Marketing afstemmen op je business model? Dat doe je zo!

Marketing en marketingactiviteiten kunnen variëren van concreet tot heel ongrijpbaar en van intuïtief tot meetbaar. Een breed spectrum waarbinnen het soms moeilijk kan zijn om een richtlijn aan te brengen. Een momenteel populaire aanpak is het vertellen van een verhaal, oftewel storytelling. Een ander uitgangspunt voor je marketingactiviteiten kan je business model zijn.

Waarom je businessmodel als fundering gebruiken voor je marketing?

Type product en de bijbehorende relatieduur

Als je je businessmodel als uitgangspunt van je marketing en marketingactiviteiten neemt, ga je indirect uit van drie principes. Allereerst het type product en de bijbehorende relatieduur tussen bedrijf en klant. Denk bijvoorbeeld aan IT bedrijven. Het product is een website, database applicatie of andere digitale of software oplossing. Die gaan vaak gepaard met een stukje licensing en ‘abonnementen’ op servicecontracten. Een langdurige relatie dus, die duidelijk invloed kan hebben op je marketingactiviteiten. Bovendien zijn er binnen de IT industrie twee typische doelgroepen: de experts die bijzonder veel van het onderwerp af weten en de ‘beginnelingen’ die juist erg veel hulp nodig hebben. Ook een bijzonder belangrijk aspect voor je marketingactiviteiten.

Hoe veel en hoe snel komt het geld binnen?

fashionEen tweede aspect van je businessmodel dat invloed heeft op je marketing, is de snelheid waarmee je geld op haalt en ook in het verlengde daarvan, ook de hoeveelheid geld die je binnen haalt per sale. Bijvoorbeeld: een online retailer zoals Zalando.com die bijvoorbeeld populaire kleding en accessoires  verkoopt moet vaak grote hoeveelheden verkopen omdat de prijzen relatief laag zijn. De doorloop van de items veranderd snel (mode is ieder seizoen anders) en de doelgroep kan snel switchen naar een ander platform. Loyaliteit creëren (en andere zaken) is dus een extreem belangrijke doelstelling voor de slaagkans van dit businessmodel en de uitvoer van marketingactiviteiten.

De inhoud van je marketing

Een derde groot aspect is de inhoud van je verhaal. Daarmee bedoelen we dus de letterlijke inhoud van je berichten. Dit zal enerzijds op je businessmodel moeten worden afgestemd en anderzijds is dit een manier om tussen dezelfde businessmodellen onderscheid te maken

Denk bijvoorbeeld aan biedingswebsites zoals Ticketveiling.nl waarbij het bedrijf achter de site een bepaalde commissie krijgt op een verkochte of geinde deal. De prijs is veel 10-eurocentmoeilijker te beïnvloeden omdat mensen erop kunnen bieden waardoor je een verschuiving ziet in het type content. Een traditionele luchtvaartmaatschappij is vaak redelijk fanatiek in het aanbieden van lage ticketprijzen (“Vlieg nu naar Dubai voor maar €… !”). Veilingsites proberen klanten veel op de breedte van hun aanbod te wijzen. Groupon biedt allerlei ideeën aan voor activiteiten bij jou in de buurt en Ticketveilig geeft je inspiratie voor leuke dagjes uit om zo de kans dat iemand converteert naar een betaalde gebruiker te vergroten.

Marketing en businessmodel ondersteunen elkaar..

Natuurlijk zijn hiermee niet alle aspecten gedekt, zowel marketing als businessmodellen zijn veel complexer dan deze drie punten. Ook is het logisch dat bepaalde punten zoals ‘doelgroep’ een agendapunt worden want dit is nou eenmaal onderdeel van een goed marketingplan. Het idee is echter om vanuit het businessmodel-perspectief (“Hoe verdien je geld?”) te kijken naar je marketing in plaats van op de automatische piloot braaf alle hoofdstukken van je “Marketingplan-2017” af te tikken. Als je de kenmerken van je businessmodel (snel/ langzaam product, relatie, doelgroep(en), logistieke partners, etc.) een naast je huidige marketingactiviteiten legt, dan analyseer je je marketingactiviteiten op een gerichte manier. Je doelstellingen kunnen worden aangescherpt en businessmodel en marketingactiviteiten versterken elkaar.