Premier Mark Rutte start crowdfundingcampagne voor investeringsplatform Symbid

Goed nieuws voor crowdfundingplatform Symbid, waar ik werk als campagnemanager. Afgelopen zaterdag werd het European Centre for Entrepreneurship (Rotterdam), waar Symbid is gevestigd, geopend door premier Mark Rutte. Tegelijkertijd startte hij ook de crowdfundingcampagne voor aandelen-crowdfunder Symbid.

Premier Rutte zei bij het luiden van de gong waarmee de handel werd afgetrapt, initiatieven als Symbid te ondersteunen:

“Ik juich het van harte toe dat bedrijven voor hun financiering ook geld ophalen bij particulieren als versterking van het eigen vermogen. Het leidt tot grote betrokkenheid van kleine investeerders.”

Investeringsplatform Symbid financiert zichzelf

Waarom start je als crowdfundingplatform een campagne voor jezelf? In ons geval is het al langere tijd mogelijk om als investeerder Symbid-aandelen te kopen, maar dan wel alleen via de Amerikaanse beurs waar we sinds december 2014 genoteerd staan aan de OTCQB in New York (tickersymbool SBID).

Fantastisch spannende ontwikkelingen natuurlijk voor zo’n relatief klein bedrijf met zulke grote ambities. Vanuit onze vrienden, familie, kennissen, klanten, zakelijke partners en oud-ondernemers is er dan ook erg positief gereageerd en hebben we ontzettend vaak de vraag gekregen of zij niet ook konden investeren. Via de OTC notering is het echter alleen mogelijk om te investeren vanaf EUR 25.000; vaak een te hoog bedrag voor onze omgeving.

Daarom zijn we afgelopen zaterdag gestart met een crowdfundingcampagne waardoor iedereen kan investeren in Symbid Crowdfunding B.V. Het op te halen bedrag is EUR 200.000, waarvan op zaterdag zo’n EUR 130.000 werd opgehaald! Inmiddels staat de teller op 75% financiering.

Hoe bevalt dat nou, zo’n campagne?

Als campagnemanager bij Symbid zorg ik er met mijn collega’s normaal gesproken voor dat andermans campagnes worden gefinancierd. Het is natuurlijk ontzettend leuk om nu eens “voor jezelf” aan de slag te gaan en alle stappen te doorlopen die ondernemers doorlopen.

Het is heel goed om te merken dat eigenlijk alle informatie die je ondernemers meegeeft klopt. Van planning tot en met de pitch video en van het benaderen van het eigen netwerk tot en met het uploaden van heldere informatie. Zeker het idee dat je je pitch ontzettend goed moet voorbereiden (informatie en alle investeerders op voorhand klaarzetten) voordat je je campagne start is heel erg waar gebleken. Door een goede coördinatie van het Symbid-team en alle netwerken van de teamleden, plus het tijdig informeren van deze netwerken, schoot de teller “ineens” naar 65%.

Leermomentje? De hoeveelheid vragen die er komen van zowel het eigen netwerk als onbekende investeerders. Vragen over de website, betaalmethoden, juridische structuur, duur van de campagne, kosten, te verwachten dividend, inspraak en zeggenschap: alles komt voorbij. Tip voor degenen die zelf gaan crowdfunden: verzamel de eerste tien vragen die je ontvangt en formuleer hierop standaard antwoorden. Hiermee gaat het beantwoorden van deze vragen sneller en kun je investeerders beter te woord staan.

Meer weten?

Lees het volledige persbericht op Emerce, of bekijk de campagne op Symbid.com